מאמרים

מידע שצריך לדעת לפני בחירת יועץ השמה
מידע לבחירת יועץ השמה – מעבר לבית אבות הוא הליך לא פשוט, הן עבור הקשיש והן עבור ילדיו ומשפחתו הקרובה. לכן, בכדי שלא תרגישו בודדים במערכה ובכדי לקבל עזרה מקצועית בקבלת ההחלטות, חשוב להסתייע ביועץ השמה לבתי אבות.
בהליך בחירת יועץ השמה לבתי אבות, מומלץ לשים דגש על מספר פרמטרים חשובים:
- ניסיון ומקצועיות – מומלץ לבחור יועץ השמה בעל ניסיון רב בתחום, ניסיון יכול להעיד במידה רבה גם על הקשרים אותם הספיק היועץ לצבור עם בתי האבות.
- אובייקטיביות – חשוב לוודא שמדובר ביועץ השמה אשר פועל ללא אינטרסים אישיים, אלא שמטרתו היחידה, היא לסייע לקשיש ולמשפחתו במציאת בית האבות המתאים ביותר.
- מה כולל השירות – יועץ השמה אמור להעניק ייעוץ ראשוני מקיף, לסייע במציאת בית האבות המתאים ולעמוד לצד המשפחה לכל אורך התהליך של הקבלה והמעבר לבית אבות ולעיתים גם לאחר מכן.
- תודעת השירות – חשוב להקפיד ולבחור ביועץ השמה אדיב ושירותי, אשר דואג לשמור על זמינות גבוהה ללקוחותיו ויש לו נכונות אמיתית וכנה לסייע להם.
הבנת הדרישות והצרכים
יועץ השמה אשר נבחר בתבונה, יהווה ככתובת הנכונה לסייע במציאת פתרונות הדיור האיכותיים והמתאימים ביותר עבור הוריכם הקשישים. יחד עם זאת, רגע לפני הפניה ליועץ, קיימת חשיבות גבוהה להבין מהם הפתרונות המוצעים בעבורו ובין היתר: את סוג המוסד הנדרש והמתאים (בית אבות, בית אבות סיעודי, דיור מוגן, בית אבות לתשושים/עצמאיים או בית אבות תשושי נפש), את האזור הגיאוגרפי המבוקש ואת תנאי המחיה המבוקשים: גודל הדירה או החדר, מספר הדיירים בכל חדר, שירותים רפואיים, שירותי פנאי, תזונה וכיוצא בזה..
כמובן, שאם אתם מתקשים לקבל החלטות או להבין לעומק את האפשרויות המוצעות לכם, יועץ ההשמה יוכל לסייע גם בכך.
איך למצוא בית אבות לאבא ואמא?
איך למצוא בית אבות – יש גיל מסוים, בו הבית כבר לא מהווה את מקום המגורים האופטימאלי עבור ההורים ובשלב הזה, מגיעים הלבטים לגבי חיפוש פתרון מגורים שהינו יותר מתאים.
אז אם גם אתם תרים אחר בית אבות עבור הוריכם היקרים, חשוב שבשלב הראשון, תכירו את האפשרויות השונות המוצעות לכם:
- דיור מוגן – דיור מוגן הוא מרכז מגורים יוקרתי הכולל דירות מעוצבות (ולרוב, גם מאובזרות) בגדלים שונים. דיור מוגן הוא פתרון המותאם למבוגרים עצמאיים, אשר מבקשים ליהנות מרמת חיים גבוהה. הדיירים במרכז נהנים מחוגים, פעילויות תרבות, חדר כושר, שירותים רפואיים, פעילויות חברתיות, טיולים ועוד..
- בית אבות – בתי אבות הינם מרכזי מגורים המיועדים לקשישים. כאשר, ניתן למצוא
בתי אבות סיעודיים (אשר מתאימים לקשישים אשר אינם מסוגלים לבצע פעולות יומיומיות באופן עצמאי) בתי אבות לתשושי נפש (המיועדים לקשישים אשר חווים ירידה קוגניטיבית, בעיות זיכרון, בעיות התמצאות וכיוצא בזה), בתי אבות לעצמאיים ובתי אבות אשר כוללים בתוכם מחלקות ייעודיות לכל סוגי הדיירים. - מרכזים גריאטריים – מדובר במרכזי מגורים המיועדים לקשישים אשר מצויים במצבים גריאטריים ולמעשה, מזכירים במידה רבה בתי חולים. מרכזים אלו מציעים רמת חיים גבוהה וטיפול מותאם לקשישים בהתאם למצבם הבריאותי והתפקודי.
קבלת ההחלטה
כאמור, המצב התפקודי של ההורה ישפיע במידה רבה על הפתרון אשר ייבחר עבורו.
יחד עם זאת, ישנם פרמטרים נוספים שגם הם ישפיעו על בחירת בית האבות ובין היתר: מצב פיננסי, אזור גאוגרפי מועדף, תנאי המגורים הרצויים ובקשות מיוחדות (הן של הקשיש והן של המשפחה).
בשורה התחתונה, איך למצוא בית אבות מתאים איננה בחירה פשוטה ולכן, חשוב לקבל את ההחלטה בתבונה ותוך דגש על כל הפרטים המשפיעים.
באיזה שלב כדאי להעביר את אבא ואמא לבית אבות?
השלב לעבור לבית אבות – זה לא פשוט עבור ילדים לראות את הוריהם מזדקנים ובשלב מסוים, אי אפשר להימנע מהמחשבה, אם נכון להמשיך ולהשאיר את ההורים בדירה או שהגיע הזמן לנסות ולמצוא להם מסגרת אחרת.
אין ספק, שמדובר בהחלטה קשה, בכל זאת, המעבר לבית אבות טומן בחובו שינוי משמעותי ובגילאים המבוגרים, לא תמיד קל להסתגל לשינויים.
אבל, ככל שאוספים מידע נרחב יותר על בתי אבות ועל כלל פתרונות הדיור המוצעים כיום לגיל השלישי, מגלים שמעבר שכזה אומנם כולל שינוי, אך יחד עם זאת, יש בשינוי הזה לא מעט מהחיובי – הן עבור ההורים, שאולי כבר מתקשים לבצע חלק מהפעילויות היומיות לבדם והן לילדים, אשר מרגישים אשמה על זה שהם לא תמיד יכולים להיות שם בשבילם.
סימנים אשר יכולים להעיד שהגיע השלב לעבור לבית אבות:
- ירידה ביכולות התפקודיות – אותה הירידה יכולה להתבטא בקושי לשלוט על הסוגרים, קושי בהליכה ובקשיים אחרים בתפקודים היומיומיים.
- ירידה ביכולות הקוגניטיביות – קושי בהתמצאות, נטייה לשכוח דברים, קושי בזיהוי פריטים ולעיתים גם קושי בזיהוי אנשים.
- קושי בשמירה על היגיינה אישית – אם ההורה מתקשה להתרחץ לבד או להתלבש לבד, אם מבחינים בסימנים המעידים על ירידה כללית ברמת השמירה על ההיגיינה האישית.
- מצבים מסכני חיים – אם ההורים סובלים ממחלות כרוניות או חווים התקפים של נפילות חוזרות ונשנות.
- בדידות – רבים מהקשישים סובלים מבדידות והבדידות עלולה להיות מסוכנת לא פחות ממחלה קשה. לכן, אם ההורים מתלוננים על בדידות או מראים רצון למצוא לעצמם חיי חברה, דבר זה יכול להוות כאור ירוק להתחיל בשלב לעבור לבית אבות.
להיות אפוטרופוס של אבא ואמא - מה המשמעות של זה?
אפוטרופוס של אבא ואמא – תוחלת החיים הולכת ועולה וכחלק מכך, יותר ויותר אנשים מתמודדים עם הצורך לטפל בהוריהם הקשישים. כל הילדים רוצים שלהוריהם יהיה טוב ושהם ייהנו מאיכות החיים הגבוהה האפשרית, בהתאם לגילם וליכולות התפקוד שלהם. אך לצד זאת, רבים מאותם הילדים מוצאים את עצמם ניצבים לעיתים בפני החלטות לא פשוטות, לגבי מה הם מוכנים ויכולים לעשות.
אחת הדילמות הקשות בהליך טיפול בהורים הקשישים, מגיעה בשלבים בהם ההורה כבר לא כשיר לקבל בעצמו את ההחלטות אשר נוגעות לאורח ולאיכות החיים שלו וכחלק מכך, נדרש למנות לו אפוטרופוס. הדילמה היא, האם זה נכון לילד להיות אפוטרופוס של ההורה?
אפשרויות נוספות
אז רגע לפני שמתקבלת ההחלטה, אם אחד מהילדים ישמש כאפוטרופוס של ההורה, חשוב לסקור את האפשרויות האופציונאליות הנוספות והן: האם יש אדם אחר מהמשפחה שיכול ומוכן להתמנות כאפוטרופוס? אפשרות נוספת, היא למנות את האפוטרופוס הכללי או לפנות לאחת מהעמותות אשר מסייעות בתחום.
היתרונות והחסרונות
בשורה התחתונה, הרצון יהיה למנות להורים אפוטרופוס אמין, אשר יראה את טובתם לאורך כל הדרך – וזה גם יהיה השיקול היחיד אשר ינחה אותו בקבלת ההחלטות.
במרבית המקרים, המסקנה תהיה שאין מי שרוצה יותר את טובתו של ההורה הקשיש מילדיו, יחד עם זאת, חשוב לזכור שתפקיד זה נושא עמו גם אחריות רבה – האפוטרופוס הינו האחראי הבלעדי לכל נזק שיגרם לרכוש או לנכסים של האדם.
מעבר לכך, חשוב לוודאי כי במידה ויש אחים נוספים במשפחה, גם הם מסכימים ומקבלים את ההחלטה – בכל זאת, תפקיד האפוטרופוס מצריך גם קבלת החלטות על הכסף והנכסים של אותו אדם וחשוב לוודא שאותה ההחלטה לא תוביל לסכסוכים במשפחה.